“Oprah, als je Mindy* zou mogen adviseren, wat zou je dan tegen haar zeggen?”

Deze vraag werd gesteld aan Oprah, vandaag nog. Ze antwoordde dat ze zou zeggen dat je ook je missie kunt realiseren dat je een groot publiek nodig hebt. Wanneer je één iemand kunt helpen in haar eigen kracht te geloven en daarnaar te leven, is dat net zo belangrijk als wanneer je dat met een miljoen mensen doet. En blijf vertrouwen. Dat zei ze tegen me. Goeie boodschap! En glashelder.

Hoe kwamen we bij deze wijze lessen van Oprah? Ik liet een van mijn cliënten in de huid van een inspirerende persoonlijkheid kruipen, vroeg haar om op een andere stoel plaats te nemen en interviewde haar. Ik zag mijn cliënte Oprah worden, haar houding veranderde en haar communicatie werd steeds krachtiger. Mijn cliënte kan nogal eens barricades opwerpen die haar belemmeren haar grootse leven te leiden en een daarvan was dat ze denkt niet tot haar recht te komen wanneer er geen podium is. Door deze dialoog kreeg ze input van een andere ‘ik’, sub persoonlijkheid en ze kon deze naast de ik die haar klein hield zetten. Toen ze weer op haar ‘eigen’ plek ging zitten, ervaarde ze dat ze zich niet geheel meer identificeerde met de kritische ‘ik’.

Misschien herkennen mensen hier de #VoiceDialogue methode. Deze methode gaat ervan uit dat we een hoop subpersonen hebben, primaire, verstoten ikken waarmee we ons meer of minder mee identificeren en die allemaal een functie hebben (gehad) in ons leven. We leren ze te erkennen en een stem te geven en ook om onze afhankelijkheid ervan los te laten.

Wil jij ook kennismaken met je ‘ikken’ en welke boodschappen ze hebben voor je? Wil je leren om die stemmen waar je helemaal niet op zit te wachten, te horen en erkennen en je (daardoor) minder afhankelijk maken en in charge te zijn?

Laat het me weten, ik coach je graag!

(*Mindy is een fictieve naam)