Dominic Scott

Silvia van der Cammen, (persoonlijk) leiderschap coach

Een tijdje geleden organiseerde ik samen met een aantal mensen een benefiet avond voor zo’n honderdtwintig gasten. We hadden een immateriële wensen bingo bedacht en de avond was een doorslaand succes. Er kwamen werkelijk meer dan vijftig mensen naar me toe die avond en de dag erna om me te vertellen hoe goed ze me vonden. En dat ik super grappig was.

Waarom begin ik met dit verhaal? Enerzijds omdat ik erg blij word van nieuwe dingen uitproberen en nieuwe kwaliteiten te ontdekken. Anderzijds omdat het aansluit bij mijn levensverhaal en mijn visie op ontwikkeling en groei en waarom sommige dingen succesvol zijn en andere weer niet.

Na mijn afstuderen

Ik kan me nog herinneren dat ik op mijn afstuderen twee motto’s bedacht: ik zou nooit afhankelijk worden van een baan en de wereld lag aan mijn voeten tot het tegendeel bewezen was. Met die instelling ging ik werken. Ik merkte al vroeg dat ik nieuwsgierigheid was naar hoe mensen met elkaar omgaan en hoe machtsverhoudingen werken in arbeidsorganisaties. Daar wilde ik meer over weten en na een paar jaar werken ging ik weer fulltime naar de universiteit, heerlijk! Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met internationale ontwikkelingssamenwerking en kreeg ik de gelegenheid om onderzoek te doen naar hoe Maasai vrouwen eigen inkomsten konden verwerven in een absoluut masculiene samenleving. Dat werd een groot succes en het was de eerste keer dat vrouwen eigen inkomsten hadden en meisjes naar school gingen. Tijdens de vier maanden dat ik aan dit project werkte in Tanzania kwam ik een organisatieadviseur/-trainer tegen en ik wist waar ik ooit wilde gaan werken.

Tijdens mijn loopbaan

Een aantal jaren later kreeg ik deze internationale baan. Daartussen gebeurde er nog iets interessants dat mij kenmerkt. Ik kreeg in die tijd allerlei carrièrekansen, had al snel coördinerende taken en kreeg management traineeships aangeboden. Iets in mij vond het fantastisch maar een ander deel van me wilde die vrijheid, dat avontuur, de wereld ontdekken. Dat laatste werd het. Een bewuste keuze om geen management development pad in te slaan maar mijn kwaliteiten in te zetten als internationaal organisatieadviseur, managementtrainer en – persoonlijk leiderschapscoach. Die stap was een grote, want ik had nog nooit in het Engels gewerkt, nog nooit trainingen gegeven en nog nooit met andere culturen gewerkt.

Het keerpunt

Na een half jaar kwam de klap, een burn-out. En met de burn-out kwamen de eerste inzichten over zelfbeelden en plaatjes en ergens aan moeten voldoen wat bedacht is, of aangeleerd. Van buiten had ik enorm veel vrijheid maar van binnen was ik onvrij. Het pad naar zelfontwikkeling en innerlijke vrijheid werd duidelijk, ik begon me te verdiepen in yoga en de filosofie daarachter en dat pad bewandel ik nog steeds. Intercultureel werken heeft me ook enorm geholpen want het is telkens uit je comfortzone, geconfronteerd worden met onbegrip, onvermogen en andere misverstanden. Ik heb daar, op die andere plekken op de wereld, geleerd om mijn hart te openen en mijn opleidingen tot yoga instructeur en Diamond Approach hebben me de inzichten gegeven die ik zelf kon gebruiken en nu kon inzetten in mijn werk.

Persoonlijk en professioneel verenigd

Wat heeft dit te maken met mijn succes als bingo host? Terugdenkend aan mijn eigen ontwikkeling heb ik mezelf altijd uitgedaagd om verder te groeien. Wanneer je de veiligheid in jezelf kunt vinden, heb je die minder te zoeken in je omgeving, en dat maakt dat je dat ook durft. Dat je durft te experimenteren met gedrag om los te komen van je patronen. Wanneer je dan ervaart dat er zoveel meer opties zijn, wat weer meer autonomie creëert, wordt je comfort zone groter en groter. Dat is de ene kant. De meer zakelijke kant is dat de professionele successen die ik had, allemaal één ding gemeen hadden: ik had een heel diep vertrouwen dat het goed was wat ik deed, dat het bijdroeg aan een hoger doel en ook al was ik soms bang, het vertrouwen was groter. In die zin hebben de bingo avond en het Maasai project veel gemeen, net als een groot aantal andere succesvolle projecten die ik heb gerealiseerd.

Waar geloof ik als persoonlijk leiderschapscoach in?

Al deze ervaringen, de mijne en die van de mensen waar ik mee gewerkt heb, hebben mij doen inzien dat ik wil en kan bijdragen aan een hoger doel. Het hogere doel is mijn missie, een maatschappij waarin mensen genoeg zelfacceptatie hebben om anderen niet meer nodig te hebben om macht over uit te oefenen, erkenning en bevestiging van te krijgen en om zuiver te kunnen handelen. Ik geloof dat daardoor meer energie vrijkomt (je hoeft immers niet meer zo hard te werken en de hele tijd bezig te zijn met of je het goed doet en zo) en dat je daardoor meer succesvol wordt. Hoe minder ruis er tussen mensen zit, hoe meer begrip en samenwerking er kan ontstaan. En dan kun je gewoon genieten van de aandacht en erkenning zonder dat je het nodig hebt.

“Als er voorwaarden voor vrijheid zijn, ben je niet vrij.”
Dominic Scott
Dominic Scott

Met wie wil ik als persoonlijk leiderschapscoach samenwerken

Ik vind het geweldig om jonge professionals en leiders te werken. Young professionals zijn de toekomstige leiders en ik merk dat deze generatie al met dit soort vraagstukken bezig is. En leiders kunnen hun medewerkers ook weer inspireren en stimuleren om energieker en effectiever te zijn. Eigenlijk werk ik als persoonlijk leiderschapscoach graag met iedereen die mijn missie deelt en zelf nog niet altijd bij zijn of haar ware kwaliteiten kan komen. Met iedereen die wil groeien en bijdragen aan een betere wereld.

 

Stuur een What’s app bericht als je een vraag hebt:   

“We passen ons ons halve leven aan om vervolgens alles weer los te laten.”

Mijn missie

Mijn missie

Mijn missie

Ik geloof in vrouwelijk leiderschap; in een maatschappij waar compassie, kwetsbaarheid, (geweldloze) communicatie en gelijkwaardigheid een hoog aanzien hebben. Ook mannen kunnen dit uitdragen. Ik draag eraan bij door vrouwen te helpen zich meer bewust te worden van hun kwaliteiten en de invloed die ze kunnen hebben als ze ‘ruis van de radar’ halen en zichzelf niet meer in de weg zitten. Als je leven op rolletjes loopt, kun je het rolmodel voor anderen zijn zoals ik het voor jou wil zijn.

Ik ben je gids en coach

Mijn missie

Wanneer je jezelf volledig accepteert, ben je niet meer afhankelijk van anderen voor bevestiging en erkenning. En dan hoef je ook niet meer je macht in te zetten, anderen te overtuigen van je gelijk, of te concurreren met anderen. Je handelt vanuit je natuurlijke kracht en kwaliteiten en dat is het meest effectief. Ik wil mensen helpen om dit te bereiken zodat zij anderen ook weer in hun kracht kunnen zetten. Dat maakt de wereld een stukje mooier en ons mensen gelukkiger.

Working with Silvia has been such a transformative, grounding and unique experience.With her empathetic, open-minded approach, she picks up the slightest nuances and turns these into true learning opportunities. She asks just the right questions and enables me to think in ways that allow for growth past my preconceived notions.

I feel very fortunate to have Silvia by my side as a valuable and empowering resource and partner.

Bianca - HR Consultant, Germany

Silvia is an expert coach who created a safe and comfortable working environment.  She provided the tools and guidance needed to empower me to successfully and independently grow key leadership skills. I would highly recommend her to those seeking to enhance their leadership abilities and take their career to the next level.

Alissa - senior manager, Medical sector, US

Silvia heeft mij laten ervaren om te luisteren naar mezelf en te vertrouwen in mijn eigen krachten. Haar coaching past ze feilloos aan, aan mijn humeur, emotie en behoefte. Hierdoor voelde ik mij steeds uitgedaagd. Door het aanreiken van tools heb ik geleerd om het hoofd bijzaak te laten worden. Ze heeft mij geholpen om mijn pad als professional, maar ook als mens te vinden.

Ramona Frenk - Schoolleider

Juist die ene vraag die zij wel stelt, brengt je tot jezelf, tot je innerlijke wereld en je gevoelens, en bij de bron van je eigen kracht en moed. Ze laat je inzien dat vanuit je gevoel, je kern, er intuïtie, acceptatie, vrijheid en ruimte ontstaat. Daardoor ben ik op alle vlakken beter gaan functioneren.

Lydia - Hoofd HR

De sfeer die je neerzet en de veilige setting waarin het gebeurt maakt dat ik me snel open durf te stellen. Dit zorgt er ook voor dat er ruimte is om te coachen. Je past ook de methodieken aan op de behoefte die er dan is. Ook dit toetsen tussendoor vond ik erg prettig.

De spiegel voorhouden vond ik ook fijn. Teruggeven wat ikzelf als mens/professional anders kan doen zonder daarbij schuldgevoel op te wekken heeft mij onwijs geholpen.

Consultant (28 jaar), Zakelijke dienstverlening

Ik ben altijd al veel bezig met persoonlijke ontwikkeling, maar ik kan dingen ook ‘overdenken’. Je hebt mij heel erg geholpen om ‘uit mijn hoofd’ te komen en meer naar mijn gevoel te luisteren.

Super fijne manier van coaching; oprecht, scherp, veel ervaring, ruimte voor flexibiliteit in het traject en hip (als mens)!

Consultant (31 jaar), Zakelijke dienstverlening